În 2008, Venezuela producea 3,2 milioane de barili pe zi, iar țara era una dintre cele mai mari economii din America Latină. Treisprezece ani mai târziu, doar 500.000 până la 1 milion de barili mai ies la suprafață, țara trecând printr-o criză fără precedent, cu un PIB pe cap de locuitor redus la nivelul Haitiului.
Pe vremuri, zăcământul de la Maracaibo, numit și „7 lespezi”, era un adevărat oraș plutitor care strălucea noaptea, vizibil de la mulți kilometri depărtare. Astăzi, a devenit un deșert umed, cu un aer greu, plin de vapori de hidrocarburi și cu apa lacului plină de pete de țiței. Instalațiile au fost jefuite, inclusiv robinetele și supapele care controlau debitul de petrol și gaze.
Cei mai mulți oameni nu se mai aventurează în zonă de teama unei explozii. Pe 11 ianuarie, un astfel de incident cauzat de o conductă de petrol la celălalt capăt al țării a rănit trei oameni. Organizațiile sindicale și liderii opoziției raportează frecvent accidente, dar cei de la conducere susțin că „sabotajul” și „acțiunile criminale” fac „parte din războiul permanent purtat de grupurile de extremă dreaptă venezuelene, susținute de imperialismul american”.