Din 2010, Venezuela se confruntă cu cea mai severă criză economică și politică din istoria țării. A început sub conducerea lui Hugo Chávez, dar s-a acutizat odată ce la cârma țării a venit Nicolás Maduro. Deși cândva era considerată una dintre cele mai bogate state, datorită rezervelor de petrol, astăzi venezuelenii trec printr-o situație mai aprigă decât Marea Criză Economică din SUA anilor 30 sau a Rusiei, după căderea Uniunii Sovietice. Școlile și spitalele sunt cele mai afectate.
90% din populație trăiește în sărăcie, criminalitatea a crescut, magazinele au rămas fără alimente, medicamentele se găsesc greu, apa potabilă este dată cu porția, inflația a atins nivelul de peste două milioane la sută, curentul electric este raționalizat, iar până la finalul lui 2020, opt milioane de venezueleni riscă să plece din țară din cauza crizei umanitare. Cei mai mulți cer azil politic în SUA, dar administrația Trump îi deportează înapoi.
Pe Sofia Alvarez, 49 de ani, am cunoscut-o la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din București, unde îmi este colegă de masterat. Să fii azi din Venezuela nu te poate lăsa indiferent, tocmai din cauza crizei prin care țara trece. Sofia s-a născut în Caracas, iar în 2010 a plecat împreună cu soțul și cei doi copii în căutarea unei țări adoptive. Patru ani i-a petrecut în Arabia Saudită, apoi a venit în România, țara pe care o numește „perla ascunsă a Europei de Est”.
mai mult la /www.vice.com/