AcasăCaracasCe ne învaţă Venezuela? Prezența militarilor în politică are costuri ridicate

Ce ne învaţă Venezuela? Prezența militarilor în politică are costuri ridicate

-

Istoria nu se repetă niciodată identic; iar experiențele altor țări obişnuiesc să circule prost. Cu unele excepţii, avem multe de învățat din articolul politologului american Harold Trinkunas „Forțele Armate Bolivariene din Venezuela: frică și interes față de schimbările politice”, publicat recent de Woodrow Wilson Center de la Washington.

Politizarea instituțiilor militare

Studiul analizează politizarea instituțiilor militare sub Hugo Chávez și Nicolás Maduro și subordonarea lor față de guvernele populiste ale cuplului.

Pe de o parte, acest lucru a presupus îndoctrinarea ideologică în academiile militare, în sistemele de promovare și repartizare a misiunilor care au favorizat ofițerii loiali chavismului; în restructurarea Forțelor prin includerea formală a Miliției Bolivariene direct subordonată președintelui; și în consolidarea unui vast sistem de contraspionaj militar care îi supraveghează pe cei suspectați de neloialitate față de regim. Pe de altă parte, au venit recompensele.

Mai ales sub Maduro, militarii au ocupat centrul puterii. Ei conduc ministere, guvernează state și controlează sectoare economice strategice, cum ar fi o parte din industria petrolieră, extracția aurului și distribuția alimentelor. De asemenea, ei gestionează comerțul cu arme de milioane de dolari cu Rusia și China. Și nu este tocmai un secret la Caracas faptul că ofiţeri de rang înalt participăl la traficul internațional de droguri și la contrabanda cu mărfuri.

 

 /www.capital.ro/

 

donate to mapamond 🌐 media. pick your platform

PayPal me
Stripe
Become a Patron!
skrill [scandinavdk@yahoo.com]

📲+45 41468280

 

Lasă un răspuns

Must Read

4 milioane de oameni au fugit din Venezuela începând cu 2015,...

Criza socială și politică din Venezuela a produs un ”exod uluitor” în ultimii patru ani, informează Agenția de refugiați a Organizației Națiunilor Unite citată...