Claudia Patricia Diaz Guillen, fostă soră medicală pentru președintele venezuelean Hugo Chavez, care a numit-o la un moment dat secretar al Trezoreriei, a subtilizat sume importante de bani pe care, printr-o schemă utilizată de mulți i-a stocat într-o insula din Caraibe.

Diaz s-a mișcat repede după moartea lui Chavez, neștiind la ce să se aștepte de la următorul președinte, Nicolas Maduro. A cumpărat 250 de lingouri de aur cu banii furați, în valoare de peste 9,5 milioane de dolari, a înființat o companie petrolieră în Insula St.Vincent și Grenadine, controlată de ea și de fiul ei, după ce împlinea 18 ani.

Câțiva ani mai târziu, o cantitate aproape identică de lingouri a fost vândută de un reprezentant al lui Díaz și suma a fost depusă în mare parte la o bancă elvețiană, conform documentelor prezentate unui tribunal din Liechtenstein.

Aceste tranzacții sunt acum în centrul unei investigații penale internaționale în rețeaua ce leagă companii venezuelene de bancherii elvețieni, schemă ce a contribuit la transformarea Venezuelei într-una dintre cele mai corupte țări din lume, în ciuda „revoluției socialiste și a grijii față de popor” afișate de Chavez și urmașul său, Maduro.

mai multe la  /newsweek.ro/

Lasă un răspuns